Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Φτύσε ελεύθερα

Να δεις κι εσύ πως είναι ένας πλούσιος, τι σκέφτεται. Όχι από τους πλούσιους που ζουν ανάμεσα μας, από τους άλλους τους πολύ πλούσιους, τους δισεκατομμυριούχους, τους αμύθητα και αφόρητα πλούσιους, αυτούς που η αγγλική γλώσσα τους βάφτισε stinking rich (βρωμερά πλούσιους...). Λέει πως οι ανισότητες είναι πολύ καλό νέο, γιατί δίνει κίνητρο στους φτωχούς να δουλέψουν σκληρά και να γίνουν κι αυτοί δισεκατομμυριούχοι. Πως σου φαίνεται; Λίγο σαν το "δεν είμαι εγώ ρατσιστής, αυτοί είναι μαύροι" μου ακούγεται.
Ετοιμάσου όμως, γιατί στη σημερινή εποχή της ασημαντότητας και της ξετσιπωσιάς τέτοιες γνώμες ακούγονται πλέον ανερυθρίαστα. Κι αν παραμόνευε εκεί στο στούντιο ένα γιαούρτι (κάποιος τεχνικός, κάποια υπάλληλος) ο κόσμος μας θα ήταν λίγο καλύτερος.
Μ.Χ. 

Η «θάλασσα» προσφύγων στη Συρία: Η εικόνα που σοκάρει
(διανομή τροφίμων στην κάποτε υπέροχη Δαμασκό)

Εκατομμυριούχος πανηγυρίζει με τα νέα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την φτώχεια (#Video)

Ο εκατομμυριούχος Κέβιν Ο' Λάρυ, πανηγυρίζει για τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Oxfam σχετικά με την διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πλουσίων του κόσμου και των φτωχών.
 Η στάση του και τα λόγιά του, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προκλητικά, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αφελή, ή απλώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν έχει τον παραμικρό ηθικό ενδοιασμό να εκφράσει ειλικρινώς και σκληρά, αυτό που σκέφτονται όσοι συγκεντρώνουν τον πλούτο στα χέριά τους.

 Η έκθεση τη Οxfam έχει τον τίτλο "δουλεύοντας για τους λίγους" και περιγράφει λεπτομερώς το μέγεθος των οικονομικών ανισοτήτων που έχει δημιουργηθεί από την ταχύτατη συσσώρευση πλούτου από λίγους, προειδοποιώντας παράλληλα, για τα μεγάλα ρίσκα που ενέχει για “την ανθρώπινη πρόοδο”.

(διανομή τροφίμων στην κάποτε υπέροχη Αθήνα) 

Παρόλο που η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κατάστασης αυτής ως προς την κοινωνική σταθερότητα ολόκληρου του πλανήτη και τονίζει την ανάγκη για αλλάγή αυτής της κατάστασης,  ο κ. Ο'Λαρυ βρίσκει τα συμπεράσματα της στατιστικής, υπερβολικά ευχάριστα και αισιόδοξα, και χρησιμοποιεί την κλασική γελοία φράση ως επιχείρημα, "τα στοίχεια αυτά θα δώσουν κίνητρο στους φτωχούς και θα καταλάβουν ότι όποιος δουλεύει σκληρά μπορεί να γίνει πλούσιος". Και ναι είναι άλλωστε γνωστό σε όλους ότι τα 85 άτομα που συγκεντρώνουν τον πλούτο και το εισόδημα που ισοδυναμεί στα 3.5 δισεκατομμύρια των φτωχών, απέκτησαν τον πλούτο αυτό με σκληρή καθημερινή εργασία.
Ανόητος; Παράφρων; Όχι. Απλώς το ειλικρινές πρόσωπο του καπιταλισμού που μάλιστα φτάνει στο σημείο να περιπαίζει τη νοημοσύνη όσων των ακούν.

Θαυμάστε τον στο παρακάτω βίντεο : (έχει και υπότιτλους, μπορεί να θέλουν ενεργοποίηση, κάτω δεξιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου